Elg-Johansen
                                                                                                                                    Oppdatert: 05.12.2007

Bokutgivelse Elg-Johansen Hulebeskrivelser Andre linker
Mer om bokutgivelsen Artikkel fra Sauherad og Nes Menighetsblad Om Svein Aage Johnsen (forfatter av Gardvannspjolter)
Avisartikler Artikkel fra Svein Aage Johnsen Svein Aage Johnsen
Skien OKs hjemmeside Naturprogram om Elg-Johansen

Om Elg-Johansen hule i Skien

Kjøp av boka Avisartikkel om Elg-Johansen  Om Elg-Johansen i Luksefjellminner 14

Video fra Elg-Johansens hule ved Nisterud

NOT tur til Elg-Johansens rike
Min egen video fra Elg-Johansens hule ved Nisterud NY! NOT tur til Elg-Johansens rike

Boka!  (05.12.07)
Ja, da har jeg endelig kommet meg gjennom den nye boka om Elg-Johansen. Det var mye spennende lesning, mye nytt stoff og mange nye bilder. Jeg var også så heldig å få med meg deler av foredraget forfatterne holdt i Skien på Ås grendehus 9. november (mitt første Skiensbesøk siden april!) Jeg må imidlertid si at jeg var noe skuffa over at ikke boka mi var nevt blant bøkene som er skrevt om Elg-Johansen, men siden denne ble utsolgt i 2005 (har 4 eks igjen), er jeg ikke veldig vonbråten over det...
På fredags formiddag hadde jeg forøvrig en meget fin tur med min far til Hoppefjell Vestre og "Ørneredet" som jeg ikke hadde besøkt på lenge. Se disse snuttene : del 1, del 2del 3 og del 4!
Dersom flere har lest boka og ønsker å sende meg en kommentar -
send meg gjerne en mail på kjetil@elg-johansen.com!

Ny bok!!!!  (24.10.07)
Gratulerer Torbjørn og Helge... (og velkommen etter!)
Endelig har den lenge etterlengtede utgaven om Elg-Johansen "På sporet av Elg-Johansen - rallaren og jegeren" av Torbjørn Wahlstrøm og Helge Markussen kommet, hvor man virkelig går dypt til bunns i historien om Edvin Johansen. Særlig nysgjerrig er nok jeg som nettopp for 2 år siden avsluttet mitt bokprosjekt hvor Elg-Johansen inngikk som en viktig del. Håper alle støtter opp prosjektet med å kjøpe boka deres! Jeg gleder meg selv til å lese den og har sendt "innkjøpsordre" til familien hjemme i Skien. Mer informasjon og bestilling av boka  finner du her!
Jeg ønsker de 2 lykke til med boksalget...
Dersom noen har lest boka og ønsker å sende meg en kommentar -
send meg gjerne en mail på kjetil@elg-johansen.com!

Oppdatert informasjon om Elg-Johansen (basert på mail fra Espen Valen 24.10.07):
Hytta til Edvin i hula på Siljuknatten skal være brent ned....
Hytta har brendt ned, taket av stein har også rast ned, man ser at det har vært virkelig varmt der. Om noen har prøvd å fyre i ovnen eller glemt et stearinlys blir bare spekulasjoner. Men det er veldig synd...
Dette var svært trist å høre! Dersom noen vet noe mer om dette - send meg gjerne en mail på kjetil@elg-johansen.com!

Oppdatert informasjon om Elg-Johansen (basert på samtale med Bjørn Fagerlien 24.10.06):
Bjørn Fagerlien er fra Vokterboligen ved Valebø stasjon. Han kunne gi en del nye og interessante opplysninger om Elg-Johansen. Han kjente Edvin fra etter krigen og fram til 1958/59. Rett etter krigen en gang var han sammen med en kamerat (Helge Haugen) for å fange fisk i Brenneelva. Da plutselig kom de over en bunke med papirer og deriblant identifikasjonspapirene til Elg-Johansen (Edvin Johansen) i nærheten av mølla som han da bodde i. På det tidspunktet visste angivelig ingen hvem Elg-Johansen var i Valebø-bygda, og Fagerlien og Haugen tok derfor med seg disse papirene til deres lærer ved Valebø skole Knut Dukane. Slik ble identiteten til Elg-Johansen avslørt en gang for alle.
Ca. 0,5 km. sørøst for Valebø stasjon ligger den store jernbanebrua Storbrua. Under denne brua lå det i sin tid ei brakke som tyskerne hadde satt opp ifbm. fangeleiren i Valebø. Denne brakka er revet nå, og det finnes ingen bilder av brakka. Storbrua er 27 meter høy, og går over bilveien som fører inn til Spiredalen. I brakka bodde Johanne og Ola Antonsen som var leilendinger for Løvenskiold. Men det var altså i 2. etasje i denne brakka at Elg-Johansen holdt til i flere år.
Da Elg-Johansen fikk hyttatomta av Ottmar Berge i liene over Mjågetjern i -58/-59, var det Fagerlien som hjalp ham med å flytte en del ryggsekker med ting fra brakka under Storbrua og opp dit.
Et annet sted som Elg-Johansen bodde mellom hytta ved Mjågetjern og bygdeheim på Sauheradm hvor han døde, var i et brakke nede ved det som i dag er Nordsjø Ferieland.
Geværet som Elg-Johansen brukte mest på jakta si, var et Krag-Jørgensen gevær han kalte "Spesialen". Dette våpnet eksisterer fortsatt i privat eie i Skien, kunne Fagerlien bekrefte.

Elg-Johansen ved Gromstul
(bildet tilhører Anne M. Kise)

Kandissukker fra en av Elg-Johansens huler.

Inngangen til hula på Østre Hoppefjell.

 

 

En diger vedoven - sannsynligvis tatt fra
Milorg-leiren på Hoppefjell.

Brisken har holdt seg like bra.

Kjetil orienterer om Elg-Johansen på STT tur til støtta
og Siljuknatten 3. mai 2005.

 

 


Gravstøtte til Elg-Johansen (Varden 21. oktober 2006).


        Hjem

Til toppen

Webmaster: kjetil@elg-johansen.com