Kåseri på Mannsfest - Betel misjonskirke

Sted: Betel Misjonskirke
Oppdrag: Mannsfest Betel
Dato: 30. mars 2006
Tid: 1915-2015
Antall deltakere: ca. 120-140

Tema: Elg-Johansen og krigsminner fra Skien

Det var en stor forsamling som hadde møtt opp til mannsfest på Betel misjonskirke i Gjerpen. Jeg hadde ikke vært på Betel tidligere, selv om jeg er født og oppvokst nede på Fossum – bare 1,5 km unna. Det var derfor med stor spenning jeg hadde forberedt dette kåseriet. Jeg regnet med at det ville være flere kjente der, men at lokalet skulle bli så fullt det hadde jeg virkelig ingen idè om. Men det må ha vært langt over 100 fremmøtte fra 7-8 år til opp i mot 90….

Det var et profesjonelt multimedia-anlegg til bruk for meg, og med mikrofon og store høyttalere ble det et relativt profft opplegg. Ikke fritt for at nervene var til å kjenne på, og hjertet hoppet litt ekstra før jeg gikk opp. Etter en liten presentasjon av han som antakelig var den første som kjøpte boka mi under et tre utenfor Løvenskiold på Fossum 15. juni 2005, var det klart for meg.

Kåseriet er i gang.

Mange flotte bakgrunnselementer som hørte hjemme på en guttekveld som dette!

Et stort antall tilhørere holdt ut denne kvelden på Betel.

Jeg viste rundt 220 bilder, og hadde noen lette avbrudd med videoklipp fra TV Telemarks turprogram om Elg-Johansen samt fra høstens markering fra Svartufs 27. august 2005. Her lot jeg Gunnar Gregersen fortelle autentiske detaljer fra det som skjedde oppe på Svartufs den dramatiske vinterkvelden 14. mars 1945. Jeg tror tilhørerne synes dette var spennende!

Jeg brukte også en del tid på å vise bilder fra mange av hulene til Elg-Johansen. Men jeg prøvde å gjøre dette temaet så kort som mulig denne gangen, da jeg hadde mest lyst til å fokusere på krigen. Krigshistoriene ble innledet kort med de viktigste personene fra motstandsarbeidet i Skien (Erling Solberg, Kjell Batzer, Helge Lindholm, Johannes Holmboe og Arne Qvenild). Hoveddelen av kåseriet ble rettet mot:

·        skauguttleirene på Hoppefjell, Elgtjern og Ormetjern

·        Operasjon betongblanding på Svartufs

·        Mofjellstulen

Sistnevnte tema, som jeg for øvrig avsluttet med, var en ekstra utfordring da Harald W. Aas var tilstede i salen blant tilhørerne. Som den eneste gjenlevende fra slaget om Mofjellstulen er han 86 år gammel det eneste vitnet til de som skjedde der opp den dramatiske morgenen 5. mars 1945. Det var rart å fortelle historien om Mofjellstulen med han som tilhører, men jeg tror det gikk bra?!

Etter kåseriet mitt var det artig å se Hallvard Grindlias korte innslag om gamle radioer. Blant annet hadde han med et eksempel på en norsk produsert "Sweetheart" fra krigen. Denne radioen var av samme typen som gutta lytta til for blant annet å få varsling om flyslipp gjennom London BBC og de norske nyhetene – for eksempel på Mofjellstulen. Han viste også en tysk Torn fu d2. (Tornisterfunkgerat) fra 1940. Se bildene under!

Lapskausen etterpå var kjærkommen, og det var hyggelig å snakke med de mange tilhørerne. Jeg fikk servert noen nye historier, jeg ble kjent med nye detaljer og fikk mange gode tilbakemeldinger på kåseriet og min interesse for dette. Jeg tror de fleste synes det er spennende med slike tema fra lokalhistorien….

Lotteriet som ble arrangert til slutt ga ingen særlige gevinster for mitt vedkommende, men den håndlagde prammen som ble loddet ut hadde vært spennende å vinne! Det var en kjempespennende kveld, og absolutt verdt en gjentakelse med et annet lokalhistorisk tema neste år (ikke la det gå 10 år til neste gang nå!)

Uansett vil jeg bare takke arrangørene for den flotte anledningen jeg fikk til å presentere noe av dette stoffet, og bidra til at disse historiene ikke blir glemt selv om personene som opplevde det er i ferd med å dø ut. Håper du også vil bidra til det samme…

                                            

 

Toppen 

        
         Hjem